OEM’ers: uitbesteden of niet?

Door de jaren heen zijn de eisen die OEM’ers aan hun toeleveranciers stellen veranderd. De focus van OEM’ers komt steeds meer te liggen op de ontwikkeling en verkoop, terwijl ze de productie liever uitbesteden. Als gevolg daarvan is er een groeiende behoefte aan toeleveranciers die zelfstandig modules of zelfs complete machines kunnen produceren. Goede en betrouwbare toeleveranciers worden steeds belangrijker voor de uitbestedende OEM’er.

Intensieve samenwerking

Eén van de machinebouwers die er duidelijk voor heeft gekozen om uit te besteden in plaats van uit te breiden is Houdijk. Deze specialist in verpakkingslijnen voor koekjes had in de beginjaren nog een werkplaats met bijna honderd medewerkers. Draaien, frezen, boren: alles gebeurde in de werkplaats van Houdijk. Inmiddels produceren ze niets meer. Bart Houdijk licht verder toe:

“Onze vraag fluctueerde voortdurend, waarbij de aanwezige fabricagecapaciteit nooit gelijk opliep met de noodzakelijke capaciteit. Onze toeleveranciers vangen die schommelingen nu voor ons op. Daarbij komt dat onze toeleveranciers specialisten zijn op hun vakgebied – een specialisme dat wij als Houdijk nooit zullen evenaren, zonder uitzonderlijke investeringen in middelen en mensen. Het uitbesteden creëerde natuurlijk wel een afstand tussen onze engineering en de fabricage, een kruisbestuiving die noodzakelijk blijft om kennis te krijgen en te houden van moderne fabricagetechnieken. Dit overbruggen we nu door intensieve uitwisseling van kennis en zo nodig middels bezoeken aan onze toeleveranciers. SNL Machinebouw is een exponent van deze nieuwe werkwijze, die voor Houdijk veel voordelen heeft gebracht.”


Excelleren in kwaliteit, leverbetrouwbaarheid, lage kosten en meer

OEM’ers verwachten dus van hun toeleveranciers dat ze excelleren in kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en lage kosten. Bij SNL Machinebouw zijn deze punten vanzelfsprekend. Wij zijn er dan ook van overtuigd dat onze taak als toeleverancier verder gaat dan het leveren van kwaliteit, leverbetrouwbaarheid en lage kosten. Het samenwerken en meedenken met de OEM’ers is minstens zo belangrijk.

De start van het proces

Bij het produceren van machinebouwoplossingen gaat het zoals eerder aangegeven niet alleen om kwaliteit, doorlooptijd en kosten, maar ook om het ontzorgen van de OEM’er. En daarom denken we bij SNL Machinebouw graag met de OEM’er mee. Ons proces begint altijd met het in kaart krijgen van een aantal antwoorden. Wat wil de eindgebruiker precies? Is de oplossing die ze willen wel haalbaar? Wat komt daar allemaal bij kijken? En op welke manier kunnen we de OEM’er daarin ontzorgen en ondersteunen?

Een bewuste keuze

De afgelopen jaren merken we dat OEM’ers steeds vaker een beroep doen op hun leveranciers, met als resultaat een zichtbaar betere oplossing. OEM’ers kiezen dus heel bewust voor hun toeleveranciers. Bij de productie van machinebouwoplossingen staat het ontzorgen van de OEM’er dan ook steeds meer centraal. We hebben bij SNL Machinebouw daarom bewust gekozen voor het bieden van een totaaloplossing. Van onderdelen en componenten tot complete maatwerksystemen, inclusief de engineering, besturingstechniek en service. De mensen bij SNL Machinebouw hebben veel ervaring in de metaalindustrie en machinebouw en weten een OEM’er bij te staan tijdens het gehele proces. Van engineering tot logistiek: aan alles wordt gedacht. Zo houdt de OEM’er zichtbaar meer tijd over om zich te focussen op hun marketing, sales, engineering, het inbedrijfstellen van machines en het verlenen van service.

Vaak gaat de samenwerking tussen SNL Machinebouw en OEM’ers zelfs verder dan dat. Benieuwd hoe onze partnerships met OEM’ers eruit zien en benieuwd wat we voor u kunnen betekenen? Wij vertellen graag meer in een vrijblijvend gesprek.